Meidän hevosharrastus on aika maastopitoista, siitä johtunee luonteva lajivalintakin matkaratsastus. Omat putikat ovat tottuneita maastoilijoita, joihin voi luottaa lähes sataprosenttisesti tilanteessa kuin tilanteessa. Uusien heppojenkin kanssa suunnattiin heti maastoretkille kun oli kentällä todettu, että jarrut ja ratti löytyvät. Yksi tärkeä kriteeri hevosia etsittäessä oli maasto- ja liikennevarmuus, ja onneksi kaikki ovat myös kotioloissa sellaisiksi osoittautuneet. Vastaan on tullut rekkoja ja traktoreita sun muita härveleitä, ilman mitään mainittavia reaktioita. Täällä maalla ajellaan aika reippaasti eikä läheskään kaikki hiljennä hevosia kohdatessaan, joten sikälikin on tärkeätä että hevonen pysyy hyppysessä. Hiekkateitä löytyy kymmeniä kilometrejä, mutta niille päästäkseen on kumpaankin suuntaan mentävä jonkin matkaa päällystetyn tien reunaa.

 

Tiistaina päätettiin pitää tehomaastoilupäivä kun Johanna oli sitten lähdössä muutaman päivän työreissulle. Aamupala puoli kasilta ja sitten heppoja laittamaan. Tonyn ja Jojon kanssa oli suunnitteilla hiukan yli kahdenkymmenen kilometrin lenkki kuivatun Jurvanjärven maisemissa. Satulat selkään siis ja liikkeelle. Jojolle sopii hyvin Tonyn lännensatula, joka on meikäläisen takamukselle yhtä piinaa L Tonylle taas laitettiin Elegantenin rungoton. Alkukilometrit on aika kovaa pohjaa, asfalttitien reunaa ja kovahkoa hiekkatietä, ne mennään kävellen. Pojat ovat kovasti tohkeissaan, päät pyörivät ja askel on reipas. Matkalla pysähdytään juttelemaan paikallisen ravimiehen kanssa joka touhuaa pihalla. Täytyy ylpeänä esitellä oikeaa tupsujalkaa J Matka jatkuu ravilla äskeisen hevosmiehen laidunten ohi, nuori ori sieltä ilmoittelee olemassaolostaan. Tony on oikein virtava ja alkaa pöljäilemään erään koiratarhan kohdalla siinä määrin, että Johanna katsoo parhaimmaksi tulla selästä alas ja taluttaa hevosen siitä ohi. Kovasti on muka kavionkärjilla ja pöristelee, tämä tarttuu tietty Jojoonkin. Seuraavaksi päästään järvitielle, mutta voi kauhistus, sinne on laitettu oransseja maanmittaislippuja! Tony on aivan pöyristynyt ja tekee pari nelipistejarrutusta. Siinä meidän satavarma veturi. Hyvä kunto on kaksiteräinen miekka – aiheuttaa myös tuollaista ylimääräistä toikkarointia.

 

1695711.jpg

No, sitten löytyi ravirytmi ja hölkättiinkin reippaasti monta kilometriä. Mies oli tulossa vesikanisterin ja kameran kanssa puolimatkaan huoltamaan, löysi ulkopaikkakuntalaisena ohjeiden perusteella oikealle saitille. Tony tunki turpansa vanhana matkaratsuna innokkaasti ämpäriin, Jojo oli epäilevällä kannalla, ei ole ilmeisesti tottunut juomaan kuolaimet suussa. Sitten pääsi juonesta kiinni kaverin toimintaa seurattuaan ja alkoi vesi maistumaan. Tekniikka ei vain oikein ollut hallussa ja vesi lensi ympäriinsä.

1695628.jpg

 

Tauon jälkeen matka jatkui rauhallisen ravin merkeissä. Alkumatkasta Jojo oli painanut aika tavalla ohjalle Tonyn takana, joten olin mennyt sillä keulassa. Olin vähän yllättynyt, että meni niin hyvin kärjessä kun olin pitänyt sitä vähän peesailijatyyppinä. Kuntokin sillä on aika hyvä, pienellä treenillä olisi ihan oiva peli matkakisojen lyhemmille matkoille.

1695658.jpg

 

Kaksikymmentäkolme kilometriä ja takapuoli huutaa hoosiannaa. Ratsastan vielä Odinin kentällä, puolisen tuntia käyntityöskentelyä, taipumista, pujottelua, väistöä. Unski toimii kuin ihmisen ajatus ja ratsastaja pääsee helpolla kun ei tarvitse hulluna vetää tai puristaa. Unskin haava on lähtenyt parantumaan hyvin, mutta on nyt vielä tämän viikon vain käyntihommissa.

 

1695648.jpg

Sitten seuraava parivaljakko, raskaampi kalusto Lappis ja Eleganten maastoon. Valitsin suosiolla kärryt satulan sijaan, alkaa tädin jalat olla aladoobia. Mennään seitsemän kilsan lenkki metsäautotiellä, siippa on taas kameroineen paikalla. Pojat ovat oikein reippaalla tuulella, ja varsinkin takaisinpäin tullaan tosi haipakkaa. Mikäs siinä, täytyyhän noiden joskus saada pitää hauskaakin. Eleganten toimii oikein hienosti, menee kärjessäkin reippaasti osan matkasta ja suorastaan kihisee tyytyväisyydestä. Siippa saa napattua mahtavan laukkakuvan, siinä on mielestäni just sitä tunnelmaa!

1695645.jpg

 

Kotona pestän hevoset ja päästetään laitumelle piehtaroimaan. Itsellä on hiukka väsynyt olo, mutta tyytyväinen kun saatiin kaikki hommat tehtyä ja mukavaakin oli J

 

Lisää maastoilukuvia löydät kuvaboxista : http://www.kuvaboxi.fi/julkinen/29f2q+hels-maastoilua-010708.html